top of page

במה מטפלים

איחור התפתחותי
logo.png

תהליך ההתפתחות של ילדים הינו משמעותי ובעל השלכות קריטיות להמשך חייהם.

מגיל ינקות ועד גיל בית ספר העולם מספק הזדמנויות התפתחותיות רבות המספקות בסיס משמעותי לגדילה, בריאות, פיתוח יכולות אקדמיות ותחושת רווחה כללית.

יחד עם זאת כ-15% מאוכלוסיית הילדים הכללית  מתמודדים עם עיכובים בתחומי התפתחות שונים: מוטורי, קוגניטיבי, שפתי, תקשורתי ורגשי- התנהגותי.

איתור מוקדם של ילדים עם עיכובים התפתחותיים והתחלת טיפול מתאים בשלב מוקדם במהלך חייהם, עשויים להשפיע באופן ניכר על מהלך ההתפתחות ולמנוע קשיים בעתיד.

הפרעת קשב וריכוז ADHD
logo.png

הפרעת קשב וריכוז היא הליקוי הנוירו התפתחותי השכיח ביותר בגיל הילדות. מקורה של ההפרעה במוח ובסיסה גנטי, אך היא מושפעת מאוד מגורמים סביבתיים. 

 

ילדים המאובחנים עם הפרעת קשב וריכוז יתקשו לשמור על טווחי קשב לאורך זמן, יתקשו להתמיד במשימות מתואמות לרמתם ההתפתחותית,  יראו רמה גבוהה של מוסחות, פזיזות ולעיתים גם אי שקט מוטורי (היפראקטיביות).

 

רבים מהילדים עם הפרעת קשב וריכוז מתמודדים  במקביל עם הפרעות למידה, קשיים מוטוריים וסנסוריים, הפרעות במצב הרוח ובעיות התנהגות. לעיתים נלווים גם חלקים רגשיים כגון דימוי עצמי נמוך ותסכול בשל הקושי במיצוי היכולות.

לאבחון וטיפול מוקדם יש חשיבות גדולה ופוטנציאל להשפיע על ההתפתחות ולמנוע, להפחית ולמתן את הקשיים הנלווים להפרעת קשב וריכוז. 

קיימות שתי גישות עיקריות של מרפאות בעיסוק בטיפול ועבודה עם ילדים המתמודדים עם הפרעת קשב וריכוז והוריהם:

P.O.E.T  וCOG- FUN

סרבול מוטורי - הפרעה התפתחותית בקואורדינציה
DCD -Developmental Coordination Disorder 
logo.png

סרבול מוטורי הינה לקות מולדת בהתפתחות הקואורדינציה המוטורית, אשר פוגעת בתחומי העיסוק של הילד כולל תפקודי יומיום (לבוש, אכילה ועוד), משחק, פנאי ולמידה, והיא אינה מוסברת על ידי פגיעה נוירולוגית או רמת אינטליגנציה נמוכה.

 

ילדים עם סרבול מוטורי יראו קשיים במוטוריקה גסה הכוללים קושי בתכנון תנועה, התארגנות עם הגוף וקצב ביצוע איטי. הם יזקקו לחזרות רבות על מנת לצלוח מטלה ובעיקר במטלות שהן חדשות עבורם. כך לדוגמה הם יתקשו בכתיבה, משחק בכדור, רכיבה על אופניים, לבוש, רחצה וכן קשיים בתחום החברתי על רקע דימוי עצמי נמוך ותחושות כישלון ותסכול).

השכיחות הקיימת היא כ-6% מהילדים בגילאי 5 עד 11, ניתן לזהות סימנים מוקדמים כבר בגילאי 3-4.

טיפול לילד, הדרכה להורים ולעיתים גם התאמת אמצעים במסגרת ריפוי בעיסוק, יביאו לשיפור משמעותי בתפקודו של הילד וכתוצאה מכך בתחושת המסוגלות שלו.

קשיים רגשיים בגיל הרך
logo.png

לעיתים ילדים מציגים קשיים רגשיים המתבטאים ב:

* דימוי עצמי נמוך וחוסר ביטחון

* חרדות

* בעיית הרטבה

* עצירויות

* קשיי פרידה

* קשיי הסתגלות

* בעיות התנהגות של ילדים בבית, בגן או בבית הספר

* התפרצויות זעם

* הפרעות חרדה

* הפרעות במצבי רוח

* קשיים בוויסות

* קשיים בתקשורת ובקשר בינאישי

מקורם של קשיים אלו, כאשר לא קיים קושי התפתחותי אחר,  אינו חד-משמעי, והוא תוצר של שילובים בין מאפיינים מולדים של הילד ובין מאפיינים של הסביבה. עם זאת, לקשר של ההורה עם ילדו ולאינטראקציה בינהם ישנה השפעה מכרעת על נתיבי התפתחות הקשיים. 

איכות האינטראקציה בין הורה לילדו קשורה מחד לאופי המשמעת שאוכף ההורה ולחווית ההורה בתוך הקשר מצד שני.

לעיתים, טיפול פסיכולוגי ממוקד קצר מועד יכול להביא להפחתה משמעותית בקשיים שהילדים מציגים. הטיפול משתנה בהתאם לקשיים המוצגים ובהתאם לסיפור המשפחתי האישי, ויכול לכלול עבודה עם ההורים בלבד או גם פגישות אישיות עם הילד.ה.

הפרעות על הקשת האוטיסטית
(Autistic Spectrum Disorder)
logo.png

אוטיזם הוא הפרעה נוירוביולוגית אשר מעריכים כי היא הנגרמת ממספר גורמים ביניהם גורמים גנטיים וסביבתיים.

 

ההפרעה מאופיינת בליקויים בשלושה תחומים: תקשורתי, חברתי ודפוסי התנהגות חזרתית וסטריאוטיפית. לצד זה ילדים עם ASD עשויים להציג קשיים בהתפתחות קוגניציה חברתית, בהבנת שפה, בעיבוד וויסות חושי, בהבנת משחק ובנטייה לשחק לבד. כמו כן ייתכנו גם קשיי קשב, וקשיים בתכנון וקואורדינציה מוטורית.

אמנם לא ניתן לרפא אוטיזם, אך טיפול מוקדם, מתאים והוליסטי יכול להביא לתוצאות משמעותיות בהתפתחות הילדים הנמצאים על הספקטרום האוטיסטי ולמימוש הפוטנציאל שלהם.

קשיים בעיבוד ובוויסות חושי
logo.png

עיבוד חושי הינו תהליך עצבי מורכב באמצעותו האדם קולט, מסנן ומפרש גירויים חושיים באופן אינטגרטיבי המביא לתגובה התנהגותית הולמת ויעילה בסיטואציה נתונה.

תהליך זה מאפשר לאדם לדעת מה עובר על גופו ובסביבתו בכל רגע נתון וכיצד עליו להגיב באופן מותאם ומסתגל למצב.

 

קיימות 5 מערכות חוש המוכרות לנו והן מספקות מידע חושי מהסביבה: שמיעה, ראייה, מגע, טעם וריח. קיימות בגופנו 2 מערכות חוש נוספות: המערכת הוסטיבולרית (שיווי משקל) ומערכת פרופריוצפטיבית (תחושה עמוקה).

 כלל המידע החושי המתקבל מהסביבה ומגופנו במקביל, מספק לנו  תחושה של התמצאות במרחב ומאפשר תנועה יציבה  ובטוחה תוך התייחסות יעילה לכלל הגירויים המתקבלים מהסביבה.

ליקוי בתהליך העיבוד החושי מתייחס לקושי מולד ביכולת של מערכת העצבים והמוח לפרש באופן מדויק את הגירויים המתקבלים מהגוף והסביבה ובעקבות כך מתקבלת תגובה שאינה מותאמת.  כך לדוגמה: ילד יתקשה לעמוד בתור למגלשה או תינוק יקשית את גבו ויבכה כשאמו תנסה לחבק אותו.

 

על מנת לקבוע אבחנה, המרפאה בעיסוק תיקח סדר יום מפורט מההורים, תבקש מהם למלא שאלון פרופיל סנסורי ותבצע תצפית קלינית. הללו יאפשרו להבין את התמונה התפקודית של הילד או הילדה המושפעת ממערכות החוש השונות.

בהתאם לממצאים המרפאה בעיסוק תבנה תכנית טיפולית אותה בקליניקה  ותתאים אותה לסביבה הטבעית של הילד והילדה.

קשיים בשפה
logo.png

ילדים יכולים לתקשר ולהביע עצמם בדרכים שונות עם בני משפחותיהם ובני גילם. ישנם ילדים שנתקלים בקשיים ביצירת שפה על רקע של עיכוב שפתי, קושי בהבנת השפה ויצירת שפה, שיבושי היגוי, דיספרקסיה, גמגום וחוסר שטף.

מקור הקשיים יכול להיות פגיעה נויורולוגית, חולשה שרירית, גמישות יתר ועוד. 

לאחר אבחון מפורט, קלינאי התקשורת מאתרים את המקור לקושי ובונים תוכנית התערבות פרטנית הכוללת הדרכה הביתה להמשך עבודה ותרגול. 

bottom of page